Be the care concept logo
Nieuws 11 jun 2015

persbericht

Vivium De Hogeweyk biedt inspiratie voor wereldwijde dementiezorg

WEESP/11 juni  – Leden van de World Dementia Council (WDC) zijn onder de indruk van  de manier waarop De Hogeweyk, onderdeel van Vivium Zorggroep, zorg voor mensen met dementie biedt. De zorg in een normale woonomgeving bewijst dat de kwaliteit van leven voor mensen met dementie zo lang mogelijk behouden blijft. Het internationale gezelschap van wetenschappers, economen, beleidsmakers en artsen uit de rijkste industrielanden (G7) is op speciale missie om onderzoek naar medicijnen en betere en zorg voor de mensen met dementie – binnen de tijd van een generatie – een grote impuls te geven.

Voorzitter van het WDC Dr. Dennis Gillings heeft zelf dementie in zijn familie meegemaakt en is sterk onder de indruk van wat hij zag in De Hogeweyk. “Dit is een plek waar ik mijn moeder graag had zien wonen.” Ook ziet Gillings zeker potentie voor dit Gewoon Wonen-model als goed voorbeeld voor een andere – humanere- invulling van de zorg voor mensen met dementie.

Centraal in de Viviumvisie die in De Hogeweyk in praktijk wordt gebracht, staat een vertrouwde en herkenbare woonomgeving waarin mensen met dementie nog steeds het leven kunnen leiden zoals ze dat gewend zijn, met de beste zorg. Directeur Jannette Spiering: “Ook in je dementie blijf je dezelfde persoon met je specifieke waarden, voorkeuren en behoeften. Het is dan juist belangrijk om ergens te wonen waar je je thuis voelt, waar je samenwoont met gelijkgestemden, een normaal huishouden voert en mensen kunt ontmoeten waar je iets mee hebt.”

Er bestaat nog steeds geen werkend medicijn tegen dementie en de voorspellingen over aantallen mensen die dementie krijgen, liegen niet. Wereldwijd hebben 44 miljoen mensen dementie en dit stijgt in 2050 naar  135 miljoen mensen. Elke 4 seconden krijgt iemand dementie. In Nederland krijgen ieder uur 4 mensen dementie. Mede als gevolg van de vergrijzing  stijgt het aantal in Nederland naar een half miljoen in 2040.