Be the care concept logo
In de media 16 jul 2013

Artikel in NRC Handelsblad

CNN ziet de toekomst in dementendorp in Weesp - ‘nog nooit zoiets gezien’

De Amerikaanse zender CNN schenkt deze week elke dag aandacht aan de gemeente Weesp. Untold Stories: Dementia Village gaat over woongemeenschap De Hogeweyk, geheel bewoond door dementerende ouderen. Volgens CNN is het de dementenzorg van de toekomst.

De Amerikaanse zender CNN schenkt deze week elke dag aandacht aan de gemeente Weesp. Untold Stories: Dementia Village gaat over woongemeenschap De Hogeweyk, geheel bewoond door dementerende ouderen. Volgens CNN is het de dementenzorg van de toekomst.

De Hogeweyk is een gemeente van 23 gebouwen waar 152 dementerende ouderen wonen. Er is een theater, een supermarkt, een kapper en een park. Omdat het voor dementerende ouderen goed is om in een zo vertrouwd mogelijke omgeving te leven, zijn de woningen ingericht in verschillende stijlen. Er zijn Gooise huizen, stadse huizen, christelijke huizen, Indische huizen, culturele huizen en ambachtelijke huizen.

“Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn leven”, schrijft medisch verslaggever Sanjay Gupta erover in een blogpost waarin hij de vijf dingen noemt die hij van zijn bezoek aan het Nederlandse dorp heeft geleerd. Hij wijst erop dat dementie een groeiend probleem is in de westerse wereld: in 2030 zal het aantal alzheimer-patiënten zijn verdubbeld, en in 2050 verdriedubbeld.

“It’s the only place of its kind, on its scale, anywhere in the world. All of the residents have dementia. Everyone else, however, from the barber at the local salon to the chefs in the restaurants carry out their regular jobs in addition to being trained as specialized health workers. I have never seen anything like it in the world. The media are rarely allowed inside, in an effort to minimize the disruption of the residents’ daily lives, but we were.”

De afleveringen waren vanaf 12 juli te zien en zijn nog vandaag en morgen op tv.

Een bezoek aan de Hogeweyk-supermarkt:

Een van de dingen die Gupta heeft geleerd is dat muziek anders wordt verwerkt in het brein dan andere geluiden. Vaak kunnen dementerende ouderen als ze niet meer kunnen praten nog wel klappen, of met hun voeten stappen.

Eerder al kwamen uitzendingen over de Hogeweyk op de Braziliaanse en Australische televisie, en ook de BBC schonk er aandacht aan:

Ook in Duitsland en in Zwitserland werken ze aan een dorp voor dementen. De laatste zin van een artikel over de Dutch dementia facility sluit CNN af met de vraag:

“So could this work in other parts of the world? That’s the next question.”